Categories
Uncategorized

Kun työllä ei elä, kysymys on arvovalinnoista

Valomerkki -lehti kirjoittaa matalapalkkatyöstä. Lue koko juttu tästä.
Työelämätutkija Anu Suoranta Helsingin yliopistosta sanoo, että nykyinen politiikka synnyttää lisää matalapalkkatöitä, joita erityisesti naiset tekevät palvelualan ammateissa.
Kysymys on arvovalinnoista. 1990-luvun lamaan asti maassamme oli jaettu tahto: haluttiin, että ihmiset tuleva työllään toimeen. Nyt se tahto on kadonnut, Suoranta pohtii.

2 replies on “Kun työllä ei elä, kysymys on arvovalinnoista”

Hei,
Olemme Helsingin Kaupungin pienipalkkaisia naisia.
Peloissamme seuraamme johtouudistusta.
Edellisessä lamassa kannoimme kortemme kekoon.
Emme tahdo suostua julkisen talouden törsäreiden syntipukiksi.

Nykyinen johtouudistus on irvikuva YT-laeista.
Henkilöstön asema on edelleen kertomatta hekilöstölle,

Meille järjestettiin “tiedotustilaisuus” jossa osanottajia (työntekijöitä) kiinnosti ainoastaan oma asemansa. Siitä ei ainoatakaan viittausta.
Tilaisuus järjestettiin kuulema,jotta YT-lait tulisivat täytettyä.

Meillä on vakaa usko asioiden päätetyn jo ennalta.
Emme luota vakuutteluihin.

Asnu Suoranta,miten suhtaudut kuntalaista aidosti palvelevaan ,palkkamalttia vuosikaudet nöyrästi noudattaneisiin ?

Nykyisen hävityksen keskellä ainoa positiivinen asia lienee,ettei kukaan rohkene sanoa,ettei “polittiika kiinnosta kukkuakaan”

Olisimme kiinnostuneita mielipiteistäsi.

Jaana Virtanen
JHL 291
Helsinki

Mitenkö suhtaudun? Suhtaudun julkisen sektorin työntekijöihin kovalla arvostuksella. Teidän työnne varassa tämäkin kaupunki pyörii. Palkkauksessa julkisen sektorin kohtelu on yhteiskunnassa törkeää. On ollut jo vuosikymmeniä. Naisvaltainen julkinen sektori on elävä esimerkki siitä, miten samapalkkaisuus ei ole Suomessa toteutunut. Väitöskirjassani “Halvennettuu työ” käyn läpi sitä, miten sukupuolten palkkahierarkia on rakennettu. Julkisen sektorin työtä pitäisi mielestäni arvostaa palkalla paljon enemmän ja erityisesti kaikkein pienipalkkaisimpien tulotasoa pitäisi kohottaa. Kyse on pitkälti naisten tekemän työn arvostamisesta, käytännössä niistä mittareista, jolla työlle lasketaan rahallinen arvo. Palkkataulukot ja sopiminen ovat ihmisten tekoa ja niihin voi myös ihmisten teoilla vaikuttaa. Siihen tarvitaan nöyrän ay-liikkeen tilalle itsetietoinen ay-liike.

Tuo YT-lain minimikäyttö vaikuttaa työnantajan taholta törkeältä toiminnalta. Muutostilanteissa ensiarvoisen tärkeää on, että ihmisiä informoidaan säännöllisesti ja maksimaalisesti. Myös niistä asioista on kerrottava ajoissa, jotka eivät ole miellyttäviä.

Johtamisjärjestelmän muutos näin varakaupunginvaltuutetun näkökulmasta näyttää myös hyvin mystiseltä, verholtulta ja salailevalta. Helsinki ei tässä varsinaisesti ole kunnostaunut avoimmuuden saralla. Kaupunginkanslian virkamieskoneistolla on liikaa valtaa. Ja liikaa valtaa on myös poliittisella kokoomusjohdolla yhteistyössä kaupunginjohtaja.

Olen erittäin samaa mieltä, että SOS-hallitus on tehnyt poliittiselle ajattelulle palveluksen. Se ainut palvelus siltä kööriltä. Minunkin havaintojeni mukaan ihmiset ovat ratkaisevasti kiinnostuneempia politiikasta, joka muuten on tavoitteellista arjen hallintaa. Onkos teillä siellä JHL 291 joillakin, tai monella, kiinnostusta lähteä kuntavaaliehdokkaisi? Vasemmistolla on haku päällä. Valta pitää vaihtaa Helsingissä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *