Categories
Uncategorized

Miksi poliisi esitteli oranssia asettaan?

Olen helsinkiläinen, olen  keski-ikäinen nainen. Osallistuin eilen itsenäisyyspäivänä natsien vastaiseen mielenosoitukseen, joka kulki asema-aukiolta Kaisaniemen puistoon. Natsismi on rikos ihmisyyttä vastaan ja siksi siitä ei saa vaieta.  3000 ihmisen joukkio kulki rauhallisesti suunniteltua reittiä ja käytti huutoja ilmaistaakseen tahtotilansa. Tahtona ilmaisimme mm. “hei, hei, rasismille ei” ja “ei natseja Helsinkiin – ei natseja mihinkään”
 
Kulkueen reitin varrella Aleksanterinkadun tukkeena seisoi poliisirivistö, jossa oli näyttävästi esillä oranssi paineilma-ase. Ase näyttää siltä, että sillä räiskitään kuin videopelissä ymmärtämättä seurauksia.  Aseen esittelyllä lieni tarkoitus, kun se oli tuotu kohtaan, jossa jokainen kulkueessa ollut sen Aleksilta kääntyessään näki.
 
Jos Helsingin poliisilla oli tarkoitus aseenesittelyllä osoittaa minulle, että olen turvassa, niin ei toiminut. Turvallisuudentunteeni ei lisääntynyt, pikemminkin väheni. Jos aseen tarkoituksena oli rauhoittaa minut, etten ala tappelemaan natsien kanssa, niin ei toiminut. En ole aikeissa tapella natsien kanssa puistikoissa, enkä ylipäätään käytä väkivaltaa vaikuttamisen välineenä. Jos poliisilla on joku parempi selitys aseen esittelylle, niin sopii kertoa.
Olen keski-ikäinen, helsinkiläinen nainen enkä näe yhtään syytä miksi minun pitäisi hyväksyä natsit kaduilla, mutta en myöskään näe yhtään syytä hyväksyä poliisien aseistusarsenalin esittelyä joulukadun valojen välkkeessä, kun ohi kulkee sanoilla itseään ilmaiseva joukkio.
Minulla ja jokaisella muulla on oikeus turvalliseen tilaan. Toivon Helsingin kaupunkina kantavan vastuunsa turvallisesta kaupunkitilasta. Esitän, että Helsingin kaupunginvaltuusto selvittää yhdessä poliisin kanssa miten kaupunkitila on ja myös näyttää turvalliselta. En tahdo kertaakaan enää nähdä mahtipontista aseiden esittelyä rauhallisessa mielenosoituksessa. Olen kerran joutunut katsomaan kiväärinpiippuun, se pelko ei unohdu. Se kaupunki oli 1980-luvun Belfast.

2 replies on “Miksi poliisi esitteli oranssia asettaan?”

Ainakin yksi äärivasemmistolainen hyökkäsi rauhallisesti marssineen PVL-marssin kimmppuun, asetta ei onneksi tarvittu vaan hyökkääjä taltutettiin muuten ja ihmiset saivat jatkaa marssiaan.

Tapahtuma, johon viittaat tapahtui kokonaan toisessa paikassa, kun se missä aseistusta esiteltiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *