Categories
Uncategorized

Jotta artisti ei maksaisi…

HS 1.3.2021 julkaistiin mielipidekirjoitus otsikolla “Freelancereiden asemaa on parannettava”. Ymmärrän kirjoittajien hyvän tarkoituksen parantaa freelancereiden asemaa. Mutta nyt on syytä myös hetkeksi pysähtyä miettimään, koska tässä kirjoituksessa asioita menee myös pieleen.

Freelancer tarkoittaa sekä palkkatyössä työtä tekevää, että myös esim. laskutuksella tai työkorvauksilla työtä tekevää. Palkkatyössä työtä tehdessään eli määräaikaisessa työsuhteessa freelancer EI OLE kaiken työsuhdeturvan tai tarkemmin kaiken työlainsäädännön ulkopuolella. Toistan, Ei OLE. Kun työtä tehdään palkkatyösuhteessa, niin silloin työsuhdetta turvataan myös työsuhteen säädöksillä. Määräaikaisessa työssä työn tekeminen usein tuottaa kyllä esim. lomaoikeuksien vajaata käyttöä ja eriarvoisuutta riippuen työsuhteen pituudesta. Ja se on ongelma, mutta siitäkin huolimatta freelancer ei ole palkkatyösuhteessa ollessaan kaiken työsuhdeturvan ja työlainsäädännön ulkopuolella.

Sen sijaan silloin kun freelancer tekee työtä työkorvauksilla tai laskutuspalveluilla. Silloin hän ON KAIKEN työsuhteen turvan ulkopuolella. Ja tähän ammattiliittojen itsensätyöllistäjien yhteistyöverkosto ITSET – ryhmä ( jossa kirjoittajien edustama Takukin on mukana) on ajanut ratkaisua, että lopetetaan lainsäädännöllä työn naamiointi palkkatyösuhteen ulkopuoliseksi. Tämä työlainsäädännön muutos on kirjattu (Rinteen) ja Sanna Marinin hallitusohjelmaan: Työelämän epävarmuuden vähentämiseksi täsmennetään työsopimuslain työsopimuksen käsitettä siten, että työsopimussuhteen naamiointi muuksi kuin työsopimukseksi estetään.” ja on myös tarkistetusssa lainsäädäntösuunnitelmassa, jonka valtioneuvosto julkisti 4.2.2021.

Eli nyt tarkkuutta mitä sanotaan, koska asiantuntemus on osa vakuuttavuutta yhteiskuntavaikuttamisessa. Itse olen Temen edustaja ITSET -ryhmässä ja ko. mainion verkoston perustaja 2010- luvun alusta, kun olin pari vuotta pätkätyössä SAK:ssa. Joten jo on aika, että saadaan tämä heikon työmarkkina-aseman ryhmän asiat kuntoon, ettei työtä pääse tuosta noin vaan teettämään palkkatyösuhteen ulkopuolella. Toistan. Kirjoittajilla on hyvä tarkoitus, mutta siitäkin huolimatta asiat pitää sanoittaa täsmällisesti, jotta freelancereina työtä tekevät tulevat kohdelluksi oikein. Kyse ei ole freelancerien identiteetistä, ei mistään kolmannesta kategoriasta palkkatyön ja aidon yrittäjyyden välimaastossa, vaan siitä, että nykyisellään työtä naamioidaan muuksi kun palkkatyöksi. Ja nykyisellään artisti maksaa viulut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *