Categories
Uncategorized

Kivinokan kesämajat ja demokratisointi

Demokratisointi!

Kivinokan sympaattinen kesämaja-alue kärsii demokratiavajeesta, totesi joku viime sunnuntaina Ihme 2013 -nykytaidefestivaalin panelisteista. Itse asiassa olen samaa mieltä. Sähköttömät 12 neliön mökit ovat päätyneet markkinavoimien pyöritykseen, eivätkä ole kaikkien kaupunkilaisten ulottuvissa.

Demokratisointi!

Kivinokan sympaattinen kesämaja-alue kärsii demokratiavajeesta, totesi joku viime sunnuntaina Ihme 2013 -nykytaidefestivaalin panelisteista.  Itse asiassa olen samaa mieltä. Sähköttömät 12 neliön mökit ovat päätyneet markkinavoimien pyöritykseen, eivätkä ole kaikkien kaupunkilaisten ulottuvissa. Myyntihinnat toki vaihtelevat, mutta sunnuntaina tsekattuna ilmoitustaulun lapuissa yleisin myyntihinta pyöri 30 000 eurossa. Ei näin. Omistamiselle on annettu liikaa valtaa määritellä kaupunkilaisten oleskelua.

Jumppa ja juhannushumppa ei riitä

Raha ei ratkaise kaikkea, mutta paljon kuitenkin. Oma tupa, oma lupa -ajattelu elää sitkeässä. Itse Kivinokan virkistysalue, uimaranta, juhannusjuhlat, kalastusrannat, luontopolut, kalliot, pöpeliköt ja Maijan kahvilla ovat toki avoinna kaikille. Ja niin pitää ollakin.

Sekin on selvää, että alueen toiminta on vireää. Nahkapalloa potkitaan, kuulapalloa sijoitellaan, rytmissä jumpataan, rosvopaistia syödään, juhannusta juhlitaan ja uutena tulokkaana elokuiseen merenrantailtaan tulee tarjolle ulkoilmaleffaa. Tämä kaikki hyvää ja avointa kelle tahansa. Mutta tämä ei riitä. On syytä avata keskusteluun Kivinokan pohjimmaista ideaa ja kehittää sitä vastaamaan tämän päivän Helsingin ja helsinkiläisten tarpeita.

Kansallistamisesta kimppakivaan

Älkää peljätkö. En ole kansallistamasta olemassa olevia kesämajoja. Edelleen saa omistaa. Enkä ole hukkaamassa alueen syntyidentiteettiä köyhemmän kaupunkityöväestön virkistysalueena. Pikemminkin päinvastoin. Tuoreena kuntapoliitikkona näen Kivinokassa juuri sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kehittämisen mahdollisuuden.

Lähdetään tästä. Alueelle mahtuu lisää kesämajoja ja lisää ihmisiä. Alueelle mahtuu nimenomaan niitä ihmisiä, joilla ei ole varaa ostaa kotejaan, eikä kesäpaikkojaan, eikä matkustaa Thaimaaseen polskuttelemaan. Eli mitäpä jos uudet rakennettavat majat poikkeaisivat nykymuotoisesta omistamisesta, jonka logiikkaa ohjaa ydinperheajattelu. Tarjolla tulisi ryhmäomistamista, lyhyt- ja pitkäaikaisia vuokramökkejä, sosiaali- ja terveystahojen-, koululaisten- ja maahanmuuttajaorganisaatioiden hallinnoimia mökkejä.

Kotoutua grillaten

Osan mökeistä voisi voittaa määräajaksi käyttöönsä kaupunkiarvonnassa. Omistamisen vaihtoehdot toisivat kesämajat pätkä-, osa-aika ja keikkatyöntekijöiden ulottuville.

Omistuspohjan monimuotoistaminen lisäisi mökkien käyttöastetta puhtaan matemaattisesti. Yhden perheen ystävineen grillailu pihapiirissä kertautuisi monien ja monimuotoisten perheiden moninaisiksi ja monikielisiksi tuokioiksi ilta-auringossa. Kotoutuminen olisi kovasti konkreettista.

Tes työllistymistä ja uimaan

Omistamisen monimuotoistamisen lisäksi näen itse rakentamisessa yhteiskuntapoliittisen mahdollisuuden. Mökkien rakentaminen voisi olla myös työvoimapolitiikkaa, esimerkiksi kunnille sysätyn pitkäaikaistyöttömien työllistämistä ja nuorten yhteiskuntatakuun toteuttamista. Kaupunki järjestäisi sopimusten mukaista työtä mageessa ympäristössä. Työpäivän päätteeksi voi pulahtaa uimaan. Kokemuksesta voin vakuuttaa, että kokonaisen mökin rakentamiseen osallistuminen hyvässä projektiryhmässä on ylevöittävää. Pienenkin torpan pystyttämisessä tarvitaan kokkia, koordinaattoria, kuskia, kirvesmiestä ja monta muuta.

Ei nimbyilylle

Joten. Kyllä,  Kivinokan moninaiselle tulevaisuudelle. Kyllä helsinkiläisten vapaa-ajanvieton sosiaalisen tasa-arvon kasvattamiselle. Me teimme mökin kivalla kimppameiningillä. Ja mielelläni näkisin, että Villa Taimin viereiselle tyhjälle alueelle nousisi nuorten yhteiskuntatakuun hengessä mökki, jota ryhtyisi hallinnoimaan vaikkapa kaupungin sosiaali- ja terveystoimi. Myös monien muiden mökkien vieressä on tilaa uusille mökeille, uusille grillaajille. Joten. Tuumasta toimeen kaupungin päättäjät!

4 replies on “Kivinokan kesämajat ja demokratisointi”

Valitettavasti tätä lukiessani tuli sellainen tunne, että nykyiset kivinokkalaiset eivät välttämättä ole kovin innoissaan näistä ajatuksista…

Toivottavasti näin ei ole, mutta nimbyily on Suomessa kyllä kovin vahvoissa kantimissa.

Ehkä niinkin, mutta asia ei ole yksiselitteinen. Minä nimittäin olen nykyinen kivinokkalalainen 🙂

Ehdottomasti kannatettava ajatus. Ulkoilen Kivinokassa viikoittain koirani kanssa. Ryhmäomistaminen tms. vuokraaminen olisi tosi kiva ajatus. Omaan mökkiin ei meillä varaa ja aikaa.

Yhden asian toivoisi pikku hiljaa jo muuttuvan niin julkisessa, kuin yksityisessäkin keskustelussa: rakentamisen pitäminen aivan-kenen-vaan-kykenevyydelle-sopivana vähän kuin roskatyönä (jyrkästi sanottuna). Jotenkin olettaisi, että edelleen jatkuva virta julkisuuteen nousevista tiedoista rakennusvirheistä ja niiden yksilöllisistä- ja kansanterveydellisistä vaikutuksista saisi ihmiset ymmärtämään, että rakentaessa PITÄÄ tietää tietää mitä tekee, miksi tekee ja vielä välittää tehdä se oikein. Eikä se tietomäärä ole pieni.
Näin ollen siis: edes tällaisten “majojen” rakentaminen ei ole kouluttamattomien – tai jonkin muun alan – pitkäaikaistyöttömien hommaa. Osaavia rakennusalan ammattilaisia ei löydy kortistosta ja millään rakennustyömaalla ei pystytä käyttämään kouluttamatonta apuvoimaa kuin n. 10% työvoimasta tai rupeaa tapahtumaan virheitä, kun ohjausresurssit eivät riitä. Jos taas ajatellaan, että “eikös niitä työttömiä voisi opettaa rakentamaan siellä työmaalla?”, niin sitähän meillä oikeastaan tekee ammattikoulut ja sen yhden tai kahden majan rakentaminen ei puolestaan kuitenkaan riitä tietomäärältään ylesesti mihinkään rakentamiseen.
Tämä ei suoranaisesti kuulunut Kivinokan käyttöön ja kehittämiseen, mutta kun vastuullinen kunnallispoliitikko toteaa jotakin tämän kaltaista, niin aina löytyy useampi ihminen, joka ajattelee sillä perusteella, että “näinhän se on ja kyllähän se meidänkin tytär/ poika ihan hyvin pitäisi kelvata uutta ala-astetta rakentamaan. Ei siihen tarvita muka osaavia (ikävä kyllä myös halpoja) tuontityöntekijöitä, kun aina on ilman koulutusta voitu raksalle mennä”. Ao. asenne kulkeutuu siitä myös jossain määrin työmaille edelleen- erityisesti omakotityömaille – ja asuntokauppojen homeriidat oikeusasteissa eikun lisääntyvät.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *